Ако в продължение на часове се въртите в леглото без да можете да заспите или пък се събуждате твърде рано, тялото и мозъкът ви не работят правилно. Ако обаче правилно организирате режима си, безсънието няма да е проблем. Първото нещо, което трябва да направите, е да се отървете от факторите, които пречат на съня ви. Според повечето специалисти стресът, следствие на ежедневни проблеми, е причина за редовното недоспиване.

Според Питър Хори, един от директорите на Клиниката за нарушения в съня  в Рочестър (щата Минесота), в повечето от случаите хората не могат да заспиват главно заради натрупания стрес – тревога, депресия, грижи и др.  Трябва да знаем обаче, че и приятните емоции също са вид стрес. Ето защо и те могат да са причина за възпрепятстване на съня. Премахването на всеки вид стрес (било той от лоши или добро емоции) е равно на стимулацията на добрия сън.

Когато човек се вълнува, в кръвта му се отделя адреналин и други хормони, които поддържат организма в състояние на възбуда”- пояснява Майкъл Торпи, директор на Центъра за нарушения на съня към Медицинския  център Монтефиоре в Ню Йорк. „Сърцето бие, пулсът е учестен, тялото е напрегнато, вниманието – изострено. Това е инстинктът, който ни съхранява и ни помага в екстремни ситуации.  В ежедневието обаче този инстинкт ни пречи и ни кара да стоим пред телевизора часове преди да заспим.

Съвети за преодоляване на стреса и безсънието

  • Мислете и обсъждайте проблемите си през деня!

По-добре отделяйте време за проблемите си през деня, за да не се налага да мислите за тях в леглото. Напишете на един лист хартия най-важните си проблеми и срещу всеки напишете план за решаването му. Ако въпросът не може да се реши в близко бъдеще или решението му не зависи от вас, напишете именно това. Така едновременно ще сте наясно с това, което е изпълнимо и с това, което не зависи от вас. Този подход ще ви освободи от тежки размисли преди заспиване.

  • Релаксирайте с физически упражнения!

Д-р Торпи ви съветва да правите физически упражнения преди лягане. Те премахват натрапчивите мисли и улесняват заспиването. Аеробиката е много подходяща за тази цел, защото е съчетана с музика, което засилва тонизиращия ефект. Изборът на време за упражнения е много важен. Д-р Хори препоръчва да се тренира от 4 до 6 часа преди лягане, защото физическите упражнения имат стимулиращ ефект през първите часове, но отпускането настъпва малко по-късно.

  • Не спете през деня!

Изследване показва, че 4 от 5 човека не могат да заспят, защото са спали през деня.

  • Изберете удобно място за сън!

Много е важно  къде и на какво спите. Нужни са широко легло, плътни завеси и регулиране на климатика. Д-р Хори обяснява, че е нормално да не спите спокойно на ново място. Това е биологическа особеност, наследена от праисторически времена. Тогава хората не са знаели каква опастност ги дебне в неизвестната обстановка. В отговор на това се развива стрес, който да ги поддържа в напрежение и състояние на будност.

  • Скрийте часовниците! 

Повечето хора се будят по 5 пъти през нощта и пак заспиват. "При много от тях проблемът е, че като се събудят, първо поглеждат часовника", споделя Соня Анколи, директор на Клиниката за нарушения в съня към Центъра за лечение в Сан Диего и автор на книгата “Аз искам да спя спокойно през нощта“. Поглеждането на часовника води до преминаване от полубудно към будно състояние и прави заспиването още по-трудно.

  • Поддържайте влажност вкъщи!

През зимата отоплението изсушава въздуха, което причинява събуждане през нощта, жажда и трудно заспиване.

  • Не приемайте алкохол и цигари!

Той наистина действа успокояващо и приспива, но сънят след употреба на алкохол е фрагментарен и човек не може да си почине добре. "Препоръчителната норма е не повече от 30 мл концентрат", заявява д-р Торпи. Тютюнопушенето също вреди на нощния сън. “Никотинът затруднява отпускането, защото стимулира нервната система. Ето защо любителите на пури и цигари им е толкова трудно да заспиват“, разяснява д-р Анколи.

  • Хранете се внимателно!

Леката храна е предпочитан избор за вечеря. За да се радвате на пълноценен сън, по-добре избягвайте пикантните храни и храните с много подправки. "В никакъв случай не гладувайте – това е гаранция за упорито безсъние", съветва д-р Хори.

NatureOn ви препоръчва да подкрепите организма си с:

NoStress ON 

*източник revita.bg