От Марина Декова - главен фитнес треньор в Body Constructor

Здраве, красота, сила и енергия! 

В какво се крие тайната на тези четири важни компонента - тъй важни за нас самите и нашето семейство?

Хранене на първо място. Ние сме това, което ядем. Ако консумираме пълноценна храна, то и нашето тяло и дух ще живеят в хармония, в едно цяло. Храната, която избираме да консумираме е горивото за нашето тялото. Всеки път, когато посягаме към някакъв вид храна е нужно да се замислим какво ни дава тя? Какви хранителни вещества, витамини и минерали носи тя и каква ще е ползата от нея за организма и вида ни.

Ако всеки път, когато трябва да изберем моркови, които са богати на каротен и минерали като калий, калций и магнезий, или например вафла, чиито трансмазнини биха образували свободни ракидали в нашето тяло, които са отговорни за безброй разрушителни процеси, вместо градивни, какво бихте избрали вие?

За съжаление, още от много ранна детска възраст масово родителите не възпитават децата си на правилни хранителни навици. Това води до много тежки последствия и заболявания сред обществото в днешни дни. Да, аз съм на мнение, че възпитанието и избора на правилните храни, идват от семейството, от примера и от начина, по който възпитаваме децата си.  За жалост в днешни дни децата са хранени основно с храни, които вместо да са богати на витамини и минерали, съдържат консерванти и оцветители. И когато дадеш на едно такова дете истинска и пълноценна храна, то е с толкова изменени вкусови рецептори, че изобщо не може да усети вкуса й. Това дете пораства до голям човек с такива навици, че в един момент, когато достигне възраст около 30 години , вместо да е в разгара на силите си и да води пълноценен, жизнен и истинки живот, започва да обикаля болници, доктори и да пие лекарства.Вредните навици, които до този момент са били на лице, често и почти винаги оказват пагубно влияние на организма.

За радост, човешката природа е толкова силна, че дори да имаме вредни хранителни навици и това да е довело до лоши последствия за нашето здраве, то път назад има. Да, има! Нашето тяло може с много бързи темпове да се регенерира и да се излекува, когато горивото, което му осигуряваме, е пълноценно и богато на витамини и минерали.


Вероятно, точно тук ще си кажете, че храната в днешно време не е толкова богата на полезни хранителни вещества  както преди 20г. и аз ще се съглася с вас. Но силно вярвам, че човешкото тяло може да разпознава истинската храна и да успява максимално да извлича полезните й вещества и да изхвърля вредните. Сигурна съм в това, тъй като самата аз съм изминала този път и съм изпитала всичко това върху себе си. Има и още нещо, с което можем да подпомогнем тялото в този иначе не толкова сложен процес и то е да си набавяме допълнително витамини и минерали под формата на хранителна добавка. Повечето витамини имат антиоксидантно действие за черния дроб и тяхната работа е именно това – да изхвърля вредните токсини от организма, за да може в него да остават само тязи вещества, които са му нужни.

Тук е моментът да напомня, че липсата на тонус, енергия и дори някои депресивни състояния, при наличие на пълноценно хранене и движение, е повик на организма за недостик на някои витамини и минерали. Нашият ритъм на живот в днешно време е толкова диманичен, че без кафе не можем да си свършим работата качествено, а без чаша червено вино не можем да се отърсим от стреса и да превключим на по-спокоен режим вечер, докато сме с любимите си хора. А непрекъснатото снабдаване на организма с кафе и алкохол, допълнително изчерпват количествата на калций, магнезий и други важни макроелементи в кръвта, чиято липса може да причина хронична умора и трайна неективност в ежедневието.

Именно за това, като човек с пълноценен живот, като спортист, наред с разнообразното и добре подбрано хранене, с добавките за възстановяване, в моето меню задължително присъстват и допълнително набавени витамини и минерали. Формулата, която аз използвам и препоръчвам е  MultiVit ON – немска разработка на компанията NatureOn.

Един изключителен продукт, който е подходящ за вас и цялото семейство. MultiVit ON допълва пълноценното хранене, регулира обменните процеси и контролира клетъчните фунцкии, а също така поддържа и имунната система. Богат е на коензим Q10, мощен антиоксидант, както и на Лутеин, който облекчава „уморените очи“ и подобрява зрението. Минералният комплекс подобрява спокойствието и качеството на съня, за да можем на сутринта да бъдем бодри и отпочинали – готови за предизвикателствата на новия ден.

Съотношение цена : качество, отново бие повечето конкурентни продукти от този тип на пазара.
 

Аз силно вярвам, че с общи усилия – познания, осъзнатост и постояннство, ще успеем да подобрим здравето на нас самите и това на децата ни.

 

Големите промени започват с малки стъпки и ние сме отговoрни за това!